Virkelig dialog mellem en Sunnī og en [oprigtig] Khārijī
Khārijī: Troen på, at et (begravet) menneske har den alvidende evne til at høre alle dine bønner til enhver tid fra ethvert sted på jorden og derefter give dig hjælp og udfrielse er… polyteistisk (uanset hvor mange forbehold du vil finde på for at rationalisere det).
Sunnī: Hvordan kan hardcore determinister samtidig være polyteister?
Khārijī: De er ikke konsistente.
Sunnī: Alle tilhængere af Istighāthah nævner eksplicit, at det ikke er en undtagelse fra deres deterministiske doktrin. Fra al-Taqī al-Subkī og frem til samtidige.
Khārijī: Siger du så også, at den åbenlyse betydning af sådanne bønner i en basal sprogbrug er polyteistisk? Det faktum, at du er nødt til at appellere til et komplekst doktrin for at retfærdiggøre denne praksis og effektivt sige: “De døde helgener kan ikke give faktisk madad eller gøre noget,” bekræfter min oprindelige pointe.
Sunnī: Det er ikke et komplekst doktrin eller noget obskurt.
وما رميت إذ رميت ولكن الله رمى
Alle almindelige mennesker forstår, at det ikke er medicinen, der helbreder dig – det er Allāh.
Khārijī: Jeg forstår. Jeg tror, at denne appel til determinisme er et teologisk smuthul eller et polemisk træk, som faktisk har lille manifestation i virkeligheden og i praksis. I mit synspunkt understregede jeg også samtidig alvidenhed, hvilket ikke har noget at gøre med spørgsmålet om determinisme.
Sunnī: Det er faktisk ikke et smuthul. Khalq al-Af‘āl vil ikke pludselig blive sat ud af spil, når vi taler om Istighāthah… Vi tror ikke, at Profeten ﷺ, for slet ikke at snakke om nogen mindre end ham, har evnen til at flytte selv ét atom af sig selv. Alvidenhed tilhører kun Allāh ﷻ.
Khārijī: Tror du, at Awliyā‘, der bliver påkaldt, altid hører tilbederne, der engagerer sig i istighāthah?
Sunnī: Hvis nogen skulle sige, at Awliyā‘ eller Profeten ﷺ hører Istighāthāt af Mustaghīthīn, ville det ikke være et problem, og det ville ikke modstride Allāh ﷻ som værende den alvidende alene. Det ligger inden for Allāhs magt at lade Profeten ﷺ høre, hvad Han ønsker. Nøgleord: يُسمعه ﷺ
Khāriji: Du bekræfter deres alvidenhed med hensyn til at høre disse bønner, men du grunder det i, at Allāh giver dem mulighed for at gøre det.
Vil det så være shirk, hvis jeg begynder at påkalde en velsignet sten fra Det Hellige Land (eller fra området af Profetens grav) for at bede den om at gå i forbøn for mig, hvis jeg troede, at Allāh gav den evnen til at høre mine bønner?
Sunnī: Ad hoc argumentet ang. stenen er gammelt og ikke analogt. Vi tror ikke, at Allāh gøre nogen ‘i stand’ til at gøre hvad som helst – snarere tror vi på, at Allāh skaber i dem evnen til at høre alt, hvad Han ønsker, de skal høre. Hører Profeten ﷺ alle fra øst og vest, når vi sender bønner til ham?
Khārijī: Dette er semantik, og pointen er ikke desto mindre den samme. Hvis en person fejlagtigt tror, at Allāh velsignede en sten i Madīna og “skabte inden i den denne evne” til at høre alt, hvad den bliver adresseret med. Ville du betragte det som shirk, hvis han begynder at påkalde den for forbøn i situationer med vanskeligheder fra tusinder af kilometers afstand og tror, at den kan gå i forbøn på hans vegne?
Sunnī: Jeg vil komme til ad hoc argumentet med stenen, selvom den ikke har nogen shar‘ī vægt som et argument. Men først: Er det etableret i Sharī‘ah, at Profeten ﷺ hører alle vores bønner til ham, i alle hjørner af jorden, på alle sprog. Er det korrekt? Betragter du dette som alvidenhed?